Del 10 de març al 23 d’abril de 2023 // Sala Infant Pere – Centre de Visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer // Plaça del Pou // L’Hospitalet de l’Infant // Organitza:Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya // Col·laboren: Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant (CELHI) i Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vandellò i l’Hospitalet de l’Infant

L’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” s’inaugurarà amb una conferència a càrrec de Cèlia Mallafré,  una gran coneixedora de la construcció de pedra en sec. Mallafré és arquitecta per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (ETSA) de Reus, de la Universitat Rovira i Virgili (URV), i està especialitzada en patrimoni arquitectònic.

La inauguració serà el divendres 10 de març, a les 19.00 h.

Horaris de visita
Dissabtes i diumenges: de 10.00 a 14.00 h

L’arquitectura tradicional ha sobreviscut al pas del temps com a testimoni de les formes de vida del passat. Dins d’aquesta gran família, la pedra seca fou, sens dubte, una de les tècniques més utilitzades. Gràcies als coneixements acumulats al llarg dels segles es van bastir tota mena de construccions, majoritàriament vinculades a l’agricultura, la ramaderia i a l’abastament d’aigua, que van permetre als nostres avantpassats domesticar la natura i créixer econòmicament.

Amb motiu del reconeixement de la tècnica de la pedra seca com a patrimoni cultural immaterial per part de la UNESCO, el novembre de 2018, l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya han produït aquesta exposició sobre les construccions i les tècniques presents al nostre país. La mostra, eminentment fotogràfica, pretén oferir una panoràmica àmplia sobre aquest llegat, posant èmfasi en les variants tipològiques més habituals i en la diversitat territorial. Explica, també, la vigència actual d’aquesta arquitectura, harmònica amb l’entorn natural i sostenible des de tots els punts de vista.

L’exposició s’estructura en diversos àmbits:
1. La base geològica
2. Què és la “pedra seca”?
3. Tipus de construccions
4. Barraques / Cabanes
5. Construccions de pedra seca declarades bé cultural d’interès nacional
6. La pedra seca, per territoris:
– Alt Pirineu, Aran i Alt Berguedà
– Àmbit metropolità
– Camp de Tarragona, Conca de Barberà i Priorat
– Catalunya central
– Comarques gironines
– Penedès històric
– Ponent
– Terres de l’Ebre
7. Associacionisme i rutes senyalitzades
8. L’art de la pedra seca a Catalunya: les construccions més singulars
9. La tècnica de la pedra seca, patrimoni cultural immaterial de la humanitat

Pin It on Pinterest

Share This