Esteu aquí

Notícies

Aquestes escultures, que es van trobar al poble, s’exposaran al Centre de Visitants de l’Hospital Coll de Balaguer

El Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant (CELHI) ha cedit a l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant tres antefixes del segle V i VI aC per a la seva exhibició pública al Centre de visitants de l’Hospital Coll de Balaguer. L’acte de cessió d’aquestes petites escultures que representen una cara femenina va tenir lloc el dissabte 2 de desembre en aquest equipament cultural, on restaran exposades en una vitrina.

La troballa d’aquestes antefixes ens remunta a començaments de l’any 1990, quan en el marc d’unes obres d’adequació de l’hospital gòtic de l’Hospitalet de l’Infant, es van recuperar entre els materials procedents d’aquella intervenció, aquestes peces que van resultar ser antefixes del segle V i VI aC.

Alguns veïns, veient que l’excavadora s’emportava tot el material com si fos runa, van decidir salvar aquelles escultures i les van guardar a les seves cases particulars. Una va anar a parar als Serveis Territorials de Cultura de Tarragona, i Xavier Dupré, historiador i arqueòleg, veient la seva importància i interès, la va fer portar al Museu Arqueològic de Tarragona, on encara roman.

A partir de la troballa de les antefixes i del nombre localitzat (9 o 10), Xavier Dupré va pressuposar l’existència d’un santuari grec a l’Hospitalet de l’Infant. Aquesta àrea de culte, probablement ubicada on hi ha ara l’hospital, degué ser el punt en què la població indígena, els ibers ilercavons, i els grecs d’Empúries intercanviaven els productes de comerç d’ambdues cultures. Una idea gens descabellada, perquè el Llastres era una via natural de comunicació que permetia accedir a la vall de l’Ebre, concretament a la zona de Móra, en la qual confluïen importants recursos miners i agrícoles de l’interior del país.

Passats els anys, amb la creació del Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant, va créixer l’interès per donar a conèixer aquestes peces que formen part de la història del poble. Després de parlar amb els veïns que les custodiaven, tres d’ells les van dipositar a la seu del CELHI, que es va cuidar de consolidar-les amb l’ajut de l’experta en restauració Sònia López, ja que els anys i el material de poca qualitat de què estan fetes les havia malmeses bastant.

El CELHI considera que aquestes peces són de “gran interès per a la col·lectivitat, pel seu valor patrimonial i cultural i històric” i vol “afavorir-ne la seva preservació i divulgació”. Per aquest motiu, aquesta entitat local ha cedit les tres antefixes que tenia en custòdia a l’Ajuntament, “perquè puguin ser vistes i admirades per tots els veïns, perquè són patrimoni de tots”, tal com argumenta en el document de cessió que la seva presidenta, Marta Quer, ha signat amb l’alcalde, Alfons Garcia. En nom del municipi, l’alcalde n’ha agraït al CELHI la donació.

Es tracta d’un espectacle audiovisual, que es projectarà sobre la façana de l’hospital gòtic, en què es mostraran escenes típiques del Nadal al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, com ara l’encesa de llums, el tió, el dinar de Nadal, el pessebre de la Masia de Castelló, Cap d’Any, la visita de l’Home delh protagonistes són els alumnes de P-5 de l’Escola Mestral de l’Hospitalet de l’Infant i l’Escola Valdelors de Vandellòs i que és un projecte personalitzat, creat exclusivament per al municipi.

El mapping, elaborat per l’empresa Nueveojos, que és la mateixa que va fer el mapping sobre la història de la zona i la construcció i remodelació de l’antic hospital, està dirigit per Carles Mora i té una durada de 10 minuts.

A partir de divendres, 1 de desembre i fins al dijous 4 de gener es podrà veure principalment els caps de setmana, dos cops al dia (a les 18 i a les 19h). Concretament, els dies 2, 3, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 27, 28, 29 i 30 de desembre; i 2, 3 i 4 de gener).

Amb motiu de la celebració, el proper 25 de novembre, del Dia Internacional per l’eliminació de la violència envers les dones, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha organitzat la Setmana de conscienciació contra la violència masclista. Per aquesta setmana, les regidories de Comunicació, Cultura i Patrimoni, Esports i Joventut han programat conjuntament diverses activitats gratuïtes que començaran el dimecres 22 de novembre, a les 19h, amb una classe dirigida de Latino al Pavelló d’Hifrensa de l’Hospitalet de l’Infant; i una classe dirigida de Ciclo Indoor al gimnàs municipal de Vandellòs.

Per al dijous 23 de novembre, a les 12h, s’ha previst l’emissió d’una entrevista a la regidora Celia Ruiz, com a advocada especialista en violència masclista, sobre l’actualitat i perspectives d’aquest problema, a Ràdio l’Hospitalet de l’Infant. I a les 19h, la projecció de la pel·lícula “Brava”, dins del Circuit Estable de Cinema Català anomenat Cicle Gaudí, al Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant.

El divendres 24 de novembre, a les 12h, tindrà lloc una taula rodona a Ràdio l’Hospitalet de l’Infant, que també emetrà en directe la Televisió de Vandellòs, amb la col·laboració de diferents especialistes en aquest àmbit.

I el programa d’actes finalitzarà el dissabte 25 de novembre, a les 17h, amb un cine fòrum entorn a la pel·lícula “La bella i la bèstia”, a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou. El visionat d’aquesta pel·lícula donarà peu a un debat sobre “Com establim les nostres relacions de parelles?”

Amb aquests actes, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, vol sumar-se a la commemoració del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les dones, per denunciar les violències que s’exerceixen sobre les dones en tot el món i reclamar polítiques en tots els països per a la seva eradicació. En aquest sentit, comparteix el contingut del MANIFEST unitari de la Generalitat de Catalunya, les diputacions provincials i les associacions municipalistes catalanes, que ha escrit la periodista Mònica Planas.

El dilluns 30 d’octubre començaran les II Jornades d’història a l’Hospitalet de l’Infant

Amb aquestes conferències, l’Antena del Coneixement de la URV inaugurarà el curs 2017-18

L’Antena del Coneixement de la URV de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant inaugurarà el curs 2017-18 el proper dilluns 30 d’octubre, amb l’inici de les II Jornades d’història, enguany titulades “Història i economia en la Catalunya moderna i contemporània”.

Sobre aquesta matèria tractaran les quatre conferències programades en el marc d’aquestes Jornades, que tindran lloc a la Sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant, a les 19.30h. Les ha organitzades l’Antena del Coneixement de la URV de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, amb el suport de la Regidoria de Cultura i Patrimoni i el Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant, sota la coordinació de Neus Baena Gallardo, llicenciada en Història per la URV i Màster en Societats Històriques i Formes Polítiques a Europa.

Els propietaris l’han donat gratuïtament al Grup de Bitlles del Foment Cultural per afavorir-ne la preservació i divulgació

Joan Gálvez Perelló i Claudina Serra Barberà han donat al Grup de Bitlles del Foment Cultural de l’Hospitalet de l’Infant el que es considera el joc de bitlles més antic de l’Hospitalet de l’Infant. Aquests veïns del poble són propietaris d’un conjunt de sis bitlles i tres bitllots de diferents mides, que creuen que són d’interès per a la col·lectivitat pel seu valor informatiu i cultural i volen afavorir-ne la preservació i divulgació.

Per aquest motiu, han decidit lliurar-lo de manera gratuïta, tal com consta al document que van signar ahir dimecres 17 de maig junt amb el tresorer de Foment Cultural de l’Hospitalet de l’Infant, Jordi Miralles; el responsable del Grup de Bitlles d’aquesta entitat local, Teo Castillo; i l’alcalde, Alfons Garcia.

Amb la signatura d’aquest document, el Grup de Bitlles del Foment Cultural s’ha compromès a custodiar aquest joc de bitlles, que té més d’un centenar d’anys d’antiguitat i amb el qual es va jugar fins a l’any 1936, “amb preferència a la seu de la Regidoria de Cultura o al futur museu de la localitat, perquè sigui considerat patrimoni del poble”.

El Grup de Bitlles s’ha compromès, igualment, a gestionar la restauració de les peces del joc, que constitueixen “un apreciat record de l’avi Joan Gálvez Margalef i del context social del poble”, tal com han manifestat els propietaris. I també a reproduir-les, “per a una millor difusió o memòria de com es jugava antigament”.

De fet, el responsable del Grup de Bitlles, Teo Castillo, va mostrar la reproducció de què disposen ja i ha anunciat que al mes de juny s’organitzarà una tirada a l’antiga a l’Hospitalet, per ensenyar amb aquesta còpia com es jugava a bitlles abans de la guerra civil, quan es feien apostes de diners. La còpia ha estat construïda pel torner Ángel Beltran, de Montbrió del Camp, amb fusta d’alzina procedent dels dos arbres que es van tallar a la Plaça del Pou el 27 de gener de 2014, per les obres de remodelació d’aquest espai públic.

A l’acte oficial de signatura del document de donació del joc de bitlles antic, que s’ha organitzat en el marc de la celebració dels 30 anys de bitlles a l’Hospitalet de l’Infant, també hi va assistir el president de la Coordinadora Intercomarcal de Bitlles, Jordi Torrente; i la regidora de Cultura, Núria Ortiz; així com familiars i amics de la parella que ha fet la donació i membres del grup de bitlles de l’Hospitalet. Tant la regidora com l’alcalde van manifestar el seu agraïment pel fet que l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant pugui actuar com a dipositari d’aquest conjunt de bitlles i “contribuir a preservar la memòria d’aquest joc popular, tan nostre, que forma part del patrimoni cultural del municipi”, segons van dir.

Pàgines