Esteu aquí

Notícies

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant celebrarà el Dia Internacional de les Dones amb un programa d’actes que començarà el proper dissabte 3 de març i finalitzarà el divendres 9 de març.

L’ha organitzat l’Ajuntament i inclou una cursa-caminada per la igualtat, exposicions, xerrades i un espectacle teatral, entre altres propostes.

El primer acte serà “Cabareta!”, un espectacle de l’actriu Maria Molins i la pianista Bárbara Granados (besneta del compositor Enric Granados), que “han escrit i compost a quatre mans una col·lecció de temes que van de l’estil picant del Paral·lel a la cançó de denúncia. Un cabaret com els d’abans però d’ara i en clau de dona”, com s’explica en la sinopsi d’aquesta obra que es representarà al Teatre Auditori de l’Hospitalet de l’Infant el dissabte 3 de març, a les 22 h.

L’endemà, el diumenge 4 de març, tindrà lloc la “Cursa/Caminada per la igualtat”, a partir de les 11h. El punt de sortida del recorregut, d’1,5 Km, serà la Plaça Coll de Balaguer de l’Hospitalet de l’Infant, on tothom que hi vulgui participar podrà inscriure’s, de les 9.30 a les 10.30 hores.

Del 5 al 8 de març, a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant; i del 6 al 8 de març, a Ca la Torre de Vandellòs, hi haurà muntat un mural perquè els ciutadans i ciutadanes l’omplin amb les imatges de les dones que els inspiren.

Per al 6 de març, hi ha programada una sessió de “Meditació per la igualtat”, a la Sala Ferrer Malet de la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant, a les 19h; i a la mateixa hora, a les 19h, la lectura del manifest per la igualtat de gènere a Ca la Torre. En aquest equipament municipal de Vandellòs, tot seguit, a les 19.30 h, la doctora en Història Contemporània per la Universitat Rovira i Virgili (URV) Mireia Ros i Domènech impartirà la xerrada col·loqui “Presoneres del moviment republicà irlandès”.

L’altra xerrada col·loqui organitzada, sota el títol “El maig de les dones. El moviment feminista a Catalunya durant la transició” anirà a càrrec de Meritxell Ferré Baldrich, historiadora i doctora en Història per la URV, el dimecres 7 de març, a les 19.30 h, a la Sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere.

La lectura del manifest a l’Hospitalet de l’Infant tindrà lloc el dijous 8 de març, a les 12 h, a la Casa de la Vila. El mateix dia, però a les 18 h, es lliuraran els premis del concurs de disseny de cartells de promoció de la igualtat de gènere convocat per la Regidoria de Joventut; i s’oferirà un berenar a la Sala Bonet Castellana. I a les 19h, hi haurà la projecció de la pel·lícula “Marie Curie”, al Teatre Auditori de l’Hospitalet de l’Infant.

Per últim, el divendres 9 de març,  a les 18 h, la narradora Lídia Clua explicarà als infants el conte “I va moure muntanyes”, a la Biblioteca Infant Pere de l’Hospitalet, relacionat amb la vàlua de les dones.

A banda d’aquests actes pròpiament dits, fins al 10 de març romandrà oberta l’exposició “Dones Iconsdeluxe”,  que es pot veure a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant des del passat 26 de febrer; i la mostra dels cartells presentats al concurs de disseny convocat per la Regidoria de Joventut, del 5 al 18 de març al vestíbul del Teatre Auditori de l’Hospitalet de l’Infant.

A més, del 5 a l’11 de març, la façana de Ca la Torre de Vandellòs i del Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet s’il·luminaran amb el color lila, per donar visibilitat a les reivindicacions de les dones.

El cartell del programa d’actes inclou el dibuix de la jove de 15 anys que ha guanyat el concurs de disseny de cartells de promoció de la igualtat de gènere convocat per la Regidoria de Joventut, en la categoria juvenil: Ona Garcés Carretero.

L’Hospitalet de l’Infant commemora, aquest 2018, el 80è aniversari de l’arribada del camp de presoners a la vila, els treballs a les fortificacions militars del Coll de Balaguer i els bombardeigs massius sobre la població costanera. L’any 1938 fou també l’any de la batalla de l’Ebre, l’enfrontament en què es va decidir el desenllaç final de la guerra civil espanyola. Per tots aquests motius, el Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant (CELHI) ha organitzat, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, les Jornades sobre la guerra civil espanyola 1936-1939 per aquest mes de març.

Aquestes escultures, que es van trobar al poble, s’exposaran al Centre de Visitants de l’Hospital Coll de Balaguer

El Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant (CELHI) ha cedit a l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant tres antefixes del segle V i VI aC per a la seva exhibició pública al Centre de visitants de l’Hospital Coll de Balaguer. L’acte de cessió d’aquestes petites escultures que representen una cara femenina va tenir lloc el dissabte 2 de desembre en aquest equipament cultural, on restaran exposades en una vitrina.

La troballa d’aquestes antefixes ens remunta a començaments de l’any 1990, quan en el marc d’unes obres d’adequació de l’hospital gòtic de l’Hospitalet de l’Infant, es van recuperar entre els materials procedents d’aquella intervenció, aquestes peces que van resultar ser antefixes del segle V i VI aC.

Alguns veïns, veient que l’excavadora s’emportava tot el material com si fos runa, van decidir salvar aquelles escultures i les van guardar a les seves cases particulars. Una va anar a parar als Serveis Territorials de Cultura de Tarragona, i Xavier Dupré, historiador i arqueòleg, veient la seva importància i interès, la va fer portar al Museu Arqueològic de Tarragona, on encara roman.

A partir de la troballa de les antefixes i del nombre localitzat (9 o 10), Xavier Dupré va pressuposar l’existència d’un santuari grec a l’Hospitalet de l’Infant. Aquesta àrea de culte, probablement ubicada on hi ha ara l’hospital, degué ser el punt en què la població indígena, els ibers ilercavons, i els grecs d’Empúries intercanviaven els productes de comerç d’ambdues cultures. Una idea gens descabellada, perquè el Llastres era una via natural de comunicació que permetia accedir a la vall de l’Ebre, concretament a la zona de Móra, en la qual confluïen importants recursos miners i agrícoles de l’interior del país.

Passats els anys, amb la creació del Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant, va créixer l’interès per donar a conèixer aquestes peces que formen part de la història del poble. Després de parlar amb els veïns que les custodiaven, tres d’ells les van dipositar a la seu del CELHI, que es va cuidar de consolidar-les amb l’ajut de l’experta en restauració Sònia López, ja que els anys i el material de poca qualitat de què estan fetes les havia malmeses bastant.

El CELHI considera que aquestes peces són de “gran interès per a la col·lectivitat, pel seu valor patrimonial i cultural i històric” i vol “afavorir-ne la seva preservació i divulgació”. Per aquest motiu, aquesta entitat local ha cedit les tres antefixes que tenia en custòdia a l’Ajuntament, “perquè puguin ser vistes i admirades per tots els veïns, perquè són patrimoni de tots”, tal com argumenta en el document de cessió que la seva presidenta, Marta Quer, ha signat amb l’alcalde, Alfons Garcia. En nom del municipi, l’alcalde n’ha agraït al CELHI la donació.

HORARIS D'OBERTURA DELS EQUIPAMENTS DE CULTURA I PATRIMONI

Per consultes, contactar amb: tel. 663 95 46 28, en horari del Centre de visitants de l'Hospital del Coll de Balaguer.

A l'Hospitalet de l'Infant,

Centre de visitants de l'Hospital del Coll de Balaguer

Dissabte de 10.00 a 14.00h, i de 16.00 a 19.00h

Diumenge de 10.00 a 14.00 h

Preu: 2 euros, entrada general. Preu 1 euro, per a menors de 12 anys i grups de més de 15 persones.

Entrada gratuïta per a menors de 4 anys.

VISITES GUIADES AL CENTRE DE VISITANTS:

Desembre de 2017:
Visites a les 11.00 h del matí.
Dissabte 23.

Gener de 2018:
Visites, a les 11.00 h del matí. Dissabtes, 13, 20 i 27.                                                                                                                                                   Gimcana, a les 04.00 h de la tarda. Dissabtes 6 i 27.

 

A Vandellòs,

Molí de l'Oli. Centre d'interpretació de l'oli

Dissabte de 10.00 a 14.00h, i de 16.00 a 19.00h

Diumenge de 10.00 a 14.00 h

Preu: 2 euros, entrada general. Preu 1 euro, per a menors de 12 anys i grups de més de 15 persones. 

Entrada gratuïta per a menors de 4 anys.

 

De forma general, el menor d'edat haurà d'estar acompanyat sempre per un adult.

Pàgines